BR ייעוץ פיננסי ופנסיוני | תכנון פרישה לגמלאות | השוואת ובדיקת פנסיה
צרו קשר
BR ייעוץ פיננסי ופנסיוני | תכנון פרישה לגמלאות | השוואת ובדיקת פנסיה
חייגו אלינו עכשיו:
08-9966363
פנו אלינו בדוא”ל:
info@br-finance.co.il
רוצים שנחזור אליכם בהקדם?
השאירו פנייתכם כאן

היכן מושקעים כספי החיסכון הפנסיוני שלנו ?


עפ"י נתוני האוצר נכון ל- 10/2018  כ- 336.7 מיליארדי שקלים  מנוהלים בקרנות הפנסיה החדשות, שנפתחו  בשנת 1995  ( קרנות מקיפות+ משלימות) . כ 319.2 מיליארדי שקלים  מנוהלים בפוליסות של חברות הביטוח -ביטוחי מנהלים לדורותיהם, כ- 223.8 מיליארדי שקלים  בקופות גמל ו 11.4 מיליארדי שקלים בקרנות השתלמות.

רובו המכריע של הכסף שלנו, מושקע בשווקי ההון בארץ ובעולם במגוון מוצרי השקעה כגון : פיקדונות, אגרות חוב ממשלתיות, אגרות חוב קונצרניות, מניות, הלוואות מותאמות, השקעות אלטרנטיביות (קרנות נדל"ן, קרנות PE,קרנות גידור ועוד ) ונדל"ן.

להלן דוגמא להתפלגות ההשקעות של אחת מקרנות הפנסיה המקיפות , נכון ל 31/10/2018:

אגרות חוב ממשלתיות  סחירות – 2.5%

אגרות חוב קונצרניות  סחירות – 9.53%

מניות וני"ע סחירים אחרים – 31.9%

אגרות חוב מיועדות  (אגרות חוב שמונפקות ע"י ממשלת ישראל בתשואה מובטחת ) – 28.3% 

השקעות אחרות – 11.19%

פקדונות והלוואות – 11.79%

מזומנים ושווי מזומנים – 4.79%

התפלגות זו דומה בסוגי השקעותיה ,למעט אגרות חוב  מיועדות (הקיימות רק בקרנות פנסיה מקיפות ) למוצרים השונים. כל קרן פנסיה /קופת גמל /קרן השתלמות קובעת לעצמה את מדיניות ההשקעה מידי שנה, בו היא קובעת את גבולות ההשקעה בכל אפיק ואפיק. את הנתונים המפורטים ניתן לראות באתרי החברות המנהלות ובאתרי הפנסיה נט, גמל נט וביטוח נט.

מדוע זה חשוב לנו? החוק  מאפשר לכל חוסך לבחור את תכנית החיסכון לפנסיה המתאימה לו ולפיכך, גם את רמת הסיכון הרצויה . ככלל, רמת הסיכון לחוסכים צעירים בתחילת דרכם ,אינה זהה לרמת הסיכון לחוסכים המתקרבים לגיל  הפרישה אשר בכוונתם לממש את כספי החיסכון – בין אם בדרך של קצבה חודשית ובין אם בקבלת סכום חד פעמי.

שווקי ההון הינם מחזוריים וישנן תקופות שבהן השווקים יורדים בצורה חדה וישנן תקופות בהן הם עולים. לדוגמא : בשנת 2008 מדד ת"א 25 ירד ריאלית ב 48.2% וזאת לאחר רצף עליות ממוצע  של 25.8% לשנה  החל משנת 2003  ועד שנת 2007 .

מה זה נוגע לי? היות והכסף מנוהל בשווקים הפיננסיים, היתרה הצבורה של הכספים, משתנה בהתאם לעליות /ירידות של המוצרים בהם אנו מושקעים, זאת תוכלו לראות בדוחות הרבעוניים והשנתיים אותם הנכם מקבלים.  כך ייתכן שלמרות שהפקדתם כספים במהלך כל השנה ,היתרה תיהיה יותר נמוכה וזאת במקרה והיו ירידות בשווקים.

חוסך שמתקרב לגיל הפרישה מסתמך על היתרות הכספיות אותן הוא רואה בדוח ומתכנן על פיהן את רמת הוצאותיו הצפויה , אולם עד לרגע שבו ימשוך את הכסף –סכום זה אינו ודאי . כך, יכול להווצר מצב שבקופת הגמל של חוסך היו בתחילת השנה 300,000 ₪ לדוגמא, אך בסוף אותה שנה הסכום ירד ל 240,000 ש"ח  (ירידה של 20% ) אותו חוסך הפורש לפנסיה אינו רוצה ולא תמיד יכול להמתין עד אשר השווקים יתקנו ואולי יעלו שוב ולכן יהיה עליו להסתדר עם היתרה הנמוכה יותר.

אם ניקח לדוגמא  חוסכים צעירים אשר מייעדים את כספי קרן ההשתלמות לרכישת דירה/שיפוץ או עזרה לילד גם הם עלולים להסתמך על כספים ,אשר בבוא העת יכולים להיות נמוכים יותר .

מה ניתן לעשות? 

לסוגיה זו התייחס המחוקק עם החלת המודל הצ'יליאני במודל זה  מחלקים את החוסכים ל3 מסלולי ברירת מחדל  : בני 50 ומטה , בני 50-60 ובני 60 ומעלה כאשר לכל מסלול רמת סיכון אחרת. כמובן ,שהחוסך יכול להחליט גם אחרת על פי רצונו. 

למידע אודות המודל הצ'יליאני לחצו כאן

אלו מסלולי השקעות קיימים בקרנות הפנסיה החדשות?


מסלול לבני 50 ומטה
מסלולי לבני 50-60
מסלול לבני 60 ומעלה
מסלול מניות
מסלול אג"ח עד 25% מניות
מסלול אג"ח עד 15% מניות
מסלול שקלי טווח קצר
מסלולים פאסיביים ( משקיעים במדדים)
אלו מסלולי השקעות קיימים בקופות הגמל?
מסלול לבני 50 ומטה
מסלולי לבני 50-60
מסלול לבני 60 ומעלה
מסלול כללי
מסלול מניות
מסלול ללא מניות
מסלול אג"ח
מסלול אג"ח ממשלת  ישראל
מסלול מניות בחו"ל/ישראל
מסלול אג"ח קונצרני
מסלול אג"ח ממשלות
מסלול אג"ח עד 25% מניות
מסלול אג"ח עד 15% מניות
מסלול אג"ח עד 10% מניות
מסלול שקלי
מסלולים פאסיביים ( משקיעים במדדים)
מסלול הלכה
מסלול בניהול אישי (IRAׁׂ)


אלו מסלולי השקעות קיימים בקרנות השתלמות?


מסלול לבני 60 ומעלה
מסלול כללי
מסלול מניות
מסלול אג"ח /אג"ח ללא מניות
מסלול אג"ח ממשלת  ישראל
מסלול מניות בחו"ל
מסלול אג"ח קונצרני
מסלול אג"ח ממשלות
מסלול אג"ח עד 25% מניות
מסלול אג"ח עד 15% מניות
מסלול אג"ח עד 10% מניות
מסלול שקלי
מסלול כספי
מסלולים פאסיביים ( משקיעים במדדים)
מסלול הלכה
מסלול בניהול אישי (IRAׁׂ)

 

ניתן לראות, כי אפשרויות הבחירה שלכם הן רבות ואתם יכולים לבחור לא רק את מנהל ההשקעות  אלא את רמת הסיכון הרצויה מבין המסלולים הקיימים , על פי צרכיכם ורצונותיכם. לכל אחד ישנה העדפה וצורך אחר הנובע מהנכסים שלו, הצרכים שלו והקרבה לפרישה . יתרה מזו, המעבר בין המסלולים אפשרי בכל עת ויש באפשרותכם להפחית /להעלות סיכון בהתאם לצורך. החוכמה היא להסתכל על מכלול הנכסים וההתחייבויות שלכם ולבנות תמהיל אישי אשר ימקסם את חסכונותיכם ברמת הסיכון הרצויה.

לקוחות ממליצים


לא קורה הרבה שפוגשים מישהו מקצועי, אכפתי וגם נעים מאד לעבוד איתו. בלה היא כזאת בלי הגזמה. החכימה אותנו בכל התחומים ועמדה לרשותנו להסביר ולכוון בכל אורך הדרך. אנו ממליצים עליה מאד.

שמואל וקרן וייסברג

בלה הפכה כל אבן כדי למקסם את ההכנסה הפנסיונית העתידית שלי

ופעלה מול חברת הביטוח כדי לוודא את שאקבל את מה

שמגיע לי על פי חוק.

בזכותה אני ישן טוב יותר בלילה.

תודה לך ולצוות על ההשקעה בטיפול בתיק שלי.

 

וויליאם ממו

כמו רוב אזרחי מדינת ישראל, גם אני לא מבינה דבר וחצי דבר בתחומי הפנסיה, קרנות השתלמות, וביטוחים. נאלצתי להתמודד ולבדוק למה אני זכאית, מה יש לי, מה אין לי ומה עלי לעשות אם בכלל. הגעתי מבולבלת וטרודה. לאחר כמה ימים קיבלתי דוח ממצה וברור המפרט את מצבי בשפה "עממית" כך שכל כתבי הסתרים נראים ברורים יותר.

לי באופן אישי הייעוץ עזר מאוד, ואני שמחה שבחרתי בבלה לעזור לי.

 

א.ס

השירות של בלה היה מקצועי, מקיף ויעיל. ניתנו לי הצעות לניהול הקרנות ועזרה במעבר בין הביטוחים ביעילות. כמו כן היה יחס טוב וזמין לכל בקשה שלי. תודה רבה על העזרה. מקווה להמשך יעוץ במידה ואצטרך שוב.

טובה אופיין